Trädgårdsskötsel för hem – Växande Claytonia

[ad_1]

Även om denna salladsgröna inte är välkänd, är den mycket välsmakande och växer bra i svalare klimat, vilket gör den till ett perfekt tillskott till din höst, tidig vår eller till och med en vinterträdgård.

Det kallas också gruvsallad. Namnet kommer från 1849 guldrushet i Kalifornien där Claytonia användes som färska salladsgrönsaker.

Så här kan du lägga till Claytonia, denna läckra salladsgröna, i din hemgrönsaksträdgård.

Som de flesta andra grönsaker föredrar claytonia ett neutralt jord-pH. Testa din jord och justera därefter till en pH-nivå på 6,5 till 7,0. Du kan välja ett pH-testprovskit i valfritt hem eller trädgårdscenter för några dollar.

Claytonia gillar en cool miljö. Fröna är bäst när de planteras i jord där temperaturen är femtio till femtiofem grader Fahrenheit, även om den kan stå upp till sextiofem grader Fahrenheit, vilket gör claytonia till den perfekta hösten, vintern och tidig vårgrönsak för trädgården.

Så fröna till ett djup som inte är djupare än 1/4 ”. Fröna är ganska små och att plantera dem för djupt gör det svårt om inte omöjligt för dem att trycka igenom överjorden.

Ge din Claytonia möjlighet att växa och frodas genom att placera dem på åtta tum från varandra. Detta ger rötterna en chans att växa djupt och sprida sig utan att behöva tävla om näringsämnen från en närliggande lertonia.

Claytonia kräver full sol, men kan också växa i halvskugga. Ge din Claytonia en måttlig till jämn vattning, och om du odlar den i en kall ram under vintermånaderna, reducera den till en lätt vattning.

Så snart bladen har ätlig storlek kan du börja skörda dem. Klipp bara av bladen. Växten kommer att fortsätta växa och producera. Om du glömmer att plocka några av bladen kommer en blomma så småningom att bildas. Oroa dig inte eftersom blomman också är ätbar och också gör det till ett trevligt tillskott till en sallad.

Andra salladsgrönsaker ger bra följeslagare till Claytonia. Det finns inga listade dåliga följeslagarväxter, men du bör undvika grödorotation med radicchio, endive, escarole och kronärtskockor.