Palak Paneer, en curry för spenat och ost

[ad_1]

Palak Paneer (spenat och ost) var min första preferens när jag besökte en Punjabi dhaba (restaurang). Jag letar alltid efter bra dhaba för att utforska den fantastiska maten de erbjuder, vilken dag som helst föredras framför snygg restaurangens mat. I en typisk dhaba serveras maten vanligtvis i stålplattor och thali innehåller munnen vattensamling av mat serverad med rå lök och grön hel chili (som jag aldrig vågade tugga på)!

Denna nordindiska maträtt är rik på protein, järn och har en oslagbar smak när den ätas med färsk naan eller roti. Det ser så frestande ut med sin krämiga spenatgröna kontrast till ren vit paneer.

Paneer görs genom att tillsätta citronsaft i varm mjölk. Medan mjölken kokar, tillsätt citronsaft och vänta tills ostmassan skiljer sig från vassle. Mjölk dräneras sedan och alltför stort vatten pressas ut ur den, den resulterande produkten är Paneer. För att göra ditt liv mycket enkelt kan du gå till vilken indisk livsmedelsbutik som helst och köpa färdig paneer.

Ingredienser (Serverar 3-4)

  • Spenat (palak) – 1 stort gäng eller stort paket
  • Paneer – 200 gram
  • Lök – 2 (hackad i stora bitar)
  • Tomat – 1 (stor)
  • Ingefära-vitlökspasta – 1/2 matsked
  • Gröna chili – 5-6
  • Gräddfil – 1 stor sked
  • Kryddnejlika – 3-4 (pulver)
  • Kummin (Jeera) pulver – 1 tesked
  • Olja-1/4 kopp

Recept

Paneer – Om du använder frusen paneer tar du ut den och förvarar den vid rumstemperatur i 3-4 timmar innan du lagar mat eller så kan du tina den. . Tillsätt paneer-kuber och stek tills de är gyllenbruna. Strö lite salt på det och lägg det åt sidan.

Gravy – Ånga spenaten (palak) i en ångbåt eller panna ca 5-6 minuter. För att ånga i en panna, skär palaken och tillsätt en sked vatten och täck den i 5-6 minuter. Ta spenat, lök, tomater, ingefära-vitlök, chili och gör en fin pasta i en mixer.

Ta en non-stick panna och häll olja i den och värm på medelhög värme. Tillsätt jeera pulver, kryddnejlika, gurkmeja och stek i några sekunder. Lägg nu till purépasta och rör om den eftersom den tenderar att fladdra runt. Täck delvis över pannan i cirka 7-8 minuter och rör om den ibland. Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock. Tillsätt salt och en nypa socker. Tillsätt gräddfil, blanda försiktigt och tillsätt rutan. Koka i 5-6 minuter innan du tar bort det från spisen. Servera med roti eller chapati.

Obs – Du kan steka hela rutan genom att bara lägga panelen på tava och steka den på båda sidor tills den är gyllenbrun. Skär i små bitar när det är svalt.